3 tips om te innoveren

Waarom innovatie belangrijk is? 3 tips voor direct meer klanten en omzet

Geschreven door:

Marko Hogenhout

Medeoprichter

Je hebt hard gewerkt om je bedrijf neer te zetten, maar je ziet dat de wereld verandert. Consumentengedrag is de laatste jaren enorm veranderd en je merkt dat steeds meer klanten online aankopen doen.

Wil jij voorkomen dat je concurrentie je voorbijstreeft? Dan is innoveren voor jou als ondernemer de sleutel tot succes. Als je dit niet tijdig doet, kunnen de gevolgen groot zijn.

Wat betekent innovatie eigenlijk?


Het kan zijn dat je niet precies weet wat innovatie betekent, maar hoogstwaarschijnlijk innoveer je al bewust of onbewust regelmatig. Innovatie is in wezen niets meer dan het vernieuwen van je producten, diensten en/of bedrijfsprocessen en inspelen op nieuwe trends.

Neem bijvoorbeeld een woonwinkel; als je nu ook meubels bij de klant thuis bezorgt, is dit voor jou een nieuwe dienst. Verkoop je online ook andere producten zoals wanddecoratie of kantoormeubelen dan bij de start van je bedrijf, dan heb je de afgelopen jaren al geïnnoveerd.

De afgelopen jaren was ondernemen anders dan nu. Daarom is het cruciaal om te begrijpen waarom innovatie nu belangrijker is dan ooit!

Waarom is innovatie belangrijk?


Innovatie is essentieel voor je bedrijf om je te blijven onderscheiden van concurrenten. Het draait tenslotte allemaal om relevant blijven; je wilt dat consumenten aan jou denken wanneer ze nieuwe producten willen kopen. Maar waarom zou je moeten innoveren?

Je moet je onderscheiden om relevant te blijven:
Consumentengedrag verandert, vooral in een wereld waar consumenten steeds meer keuze hebben. Het is cruciaal om je te onderscheiden van je concurrentie. Steeds meer consumenten oriënteren zich online; zorg ervoor dat je onderscheidend vermogen niet alleen de prijs is, omdat dit vaak niet houdbaar is op de langere termijn.

Je concurrentie zit ook niet stil:
Je concurrentie zit ook niet stil: Met de komst van internet en de toegankelijkheid van informatie is je concurrent ook bezig om zich te onderscheiden. Innoveer je niet, dan doet je concurrent het wel. Zorg ervoor dat je alles doet om op te vallen, in te spelen op nieuwe trends en je concurrent een stap voor te zijn. De wereld verandert en dit vraagt om aanpassing: Verandering is onvermijdelijk. Het is echter belangrijk om je bedrijf aan te passen aan nieuwe omstandigheden om omzetverlies te voorkomen. Blijf op de hoogte van nieuwe trends en wees bereid je bedrijfsmodel aan te passen, nieuwe producten te verkopen en nieuwe technieken te testen.

Innoveren helpt je als ondernemer om:
– Relevant te blijven in je markt.
– Concurrentie een stap voor te zijn.
– Nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden.
– Meer omzet en winst te genereren.
– Echt te bouwen aan je merk.

Als je niet innoveert als ondernemer:
– Loop je achter op je concurrentie.
– Ervaar je een afname van klanten en omzetverlies.
– Verminderde motivatie van je medewerkers.
– Hogere kosten en minder marge.
– Het risico van faillissement van je winkel en/of webshop.

Innoveren is niet alleen een kans voor jou, maar ook noodzakelijk om relevant te blijven. We hebben 3 onmisbare tips voor je op een rijtje gezet die je direct kunt toepassen om je concurrentie voor te blijven.

Tip 1: Sociale Media - TikTok, YouTube Shorts, Instagram


Als je hier nog niet actief mee bezig bent, start dan nu. De jeugd, maar ook steeds meer oudere mensen zijn de hele dag online.

TikTok: biedt een creatieve manier om je producten of diensten aan een breder publiek te presenteren. Maak pakkende korte video’s die de aandacht trekken.

YouTube Shorts: maak korte en boeiende video’s om snel impact te maken met je merk en producten.

Instagram:
laat je bedrijf opvallen bij volgers en houd ze op de hoogte van nieuwe producten. Maak een bedrijfspagina aan en laat zien waar je mee bezig bent; gebruik polls, Stories en Reels om een echte connectie met je volgers te maken..

Tip 2: Augmented Reality (AR)


Als je meer wilt verkopen, nieuwe klanten wilt aanspreken en meer wilt verdienen, zet dan Augmented Reality (AR) in. AR maakt het mogelijk om jouw webshop en/of fysieke winkel/showroom uit te breiden naar de klant thuis.

Binnen 3 seconden ziet je klant jouw product in hun eigen omgeving; hiermee verdwijnen twijfels en kiezen ze voor jou. Zie hier een voorbeeld video:


Voordelen van AR:
– Je bent je concurrent een stap voor.
– Minder twijfelende klanten en meer betalende klanten.
– Klanten herinneren zich jou vanwege de onvergetelijke ervaring.
– Aanspreken van nieuwe klanten.
– Meer bijverkoop van producten.
– Meer omzet en winst.
– Klaar voor de toekomst.

Producten waarvoor je AR kunt inzetten:
– Meubels.
– Kantoorartikelen/kantoormeubelen.
– Sanitaire producten.
– Huishoudelijke apparaten.
– Tuinartikelen.
– Wanddecoratie.
– Fietsen & auto’s.
– En nog veel meer!

Je kunt dit nu binnen 48 uur volledig gratis testen zonder andere
voorwaarden. Claim nu deze tijdelijke actie. Klik hier.

Tip 3: Personalisatie


Ondanks dat steeds meer digitaal gaat, wil je klant persoonlijk behandeld worden; daarom kan je met hele kleine aanpassingen al een mega verschil maken voor je bedrijf. Persoonlijke kaartjes: voeg een persoonlijk bedankt kaartje toe aan bestellingen, bij voorkeur handgeschreven. Dit creëert een emotionele band en hiermee voelt jouw klant zich speciaal.

Gebruik klantnamen:
personaliseer je communicatie door namen van je klanten te gebruiken in e-mails, nieuwsbrieven en andere interacties. Dit is heel eenvoudig, maar door deze persoonlijke aanpak zul je zien dat je klant veel loyaler wordt.

Probeer nu tijdelijk gratis 14 dagen uit!

Geen verborgen kosten of voorwaarden. Start binnen 48 uur en zie direct de impact in uw winkel of op uw webshop!