3 E-commerce Trends in 2025: AI, Keuzehulptools & Augmented Reality (AR)
De e-commerce wereld verandert razendsnel, en in 2025 zien we een aantal opvallende trends terugkomen bij de grote webwinkels. Van keuzehulp tools, AI tot Augmented Reality (AR). Webshops die deze tools slim inzetten, zullen niet alleen hun conversies verhogen, maar ook een voorsprong krijgen op de concurrentie. In dit artikel wil ik wat dieper in deze trends duiken en vertellen hoe jij als webshop niet achter hoeft te blijven. Laten we overal de voor en nadelen bespreken van deze tools en of ze geschikt zijn voor jouw website. Laten we beginnen met Keuzehulptools (guided selling)!
1. Keuzehulp tools (guided selling)
Een veelvoorkomend probleem bij online shoppen is keuzestress. Met duizenden producten in een webshop weet de klant soms niet wat het beste bij hem past. Keuzehulptools lossen dit op met interactieve vragenlijsten en productadvies te geven. Super handig natuurlijk! Helemaal bij veel producten.
Voorbeeld: Een kledingwinkel kan een quiz aanbieden waarbij klanten op basis van hun stijl en voorkeuren direct de perfecte outfit vinden. Dit verhoogt niet alleen de conversie, maar verlaagt ook retouren.

Hierboven een voorbeeld van een keuzehulp in actie bij Travelbags. Met een aantal vragen zoals “Hoelang ga je op reis?” of “Wat is je budget?” Wordt de consument direct geholpen met de juiste keuze. Momenteel doet Aiden het erg goed in Nederland. Bij veel grote webwinkels hebben ze de keuzehulp tool live staan. Onder andere bij Toppy, XXL nutrition, Prénatal en Kees Smit. Hieronder de voor- en nadelen van guided selling.
✅ Voordelen keuzehulp:
- Helpt je klant overzicht te geven, helemaal als je duizenden producten online hebt staan
- Klanten voelen zich meer zeker met hun aankoop doordat ze ‘geleid zijn’ (Guided selling)
- Verhoogt mogelijk de conversie en verminderd retouren
- Consumenten hebben tegenwoordig een korte aandachtsboog, waardoor ze niet uren in filters willen zoeken. Met een keuzehulp breng je ze direct naar de juiste producten voor de klant
❌ Nadelen keuzehulp:
- Het opzetten en inrichten kan veel tijd en energie kosten
- Grote financiële investeringen dat misschien niet voor elke webshop mogelijk is
- Mogelijk vraagstukken rondom data en privacy i.v.m. het verzamelen van persoonlijke gegevens
2. Kunstmatige Intelligentie (AI) en Chatbots
Overal waar je bent hoor je mensen spreken over AI, zeker door de komst van ChatGPT. Daarom zien we ook een opkomst van AI chatbots. AI wordt steeds slimmer en helpt webwinkels om een persoonlijke winkelervaring te bieden, maar ook om de klantenservice te helpen.
Deze chatbots helpen de klant om snel antwoord te geven op vragen, zonder een echte medewerker. Enorm handig om de klanttevredenheid hoog te houden en de klantenservice te ontlasten. Wij verwachten dat in 2025 en in de komende jaren chatbots steeds beter worden en meer functies van de klantenservice en verkopers gaat overnemen. Wel zitten hier een paar kanttekeningen aan. Laten we ook de nadelen bespreken.

Hierboven een chatbot in actie bij Kees Smit
✅ Voordelen chatbot:
- 24/7 klantenservice, dus op elk moment van de dag kan de klant geholpen worden
- Snelle reacties, dus korte wachttijden en hogere klanttevredenheid*
- Kan kosten besparen op klantenservicemedewerkers
- Kan grote pieken aan bij veel verkeer tijdens bijvoorbeeld Black Friday, kerst en andere feestdagen
❌ Nadelen chatbot:
- Chatbots kunnen (grote) fouten maken zoals onjuiste antwoorden of verkeerd aanbevolen producten. Dit kan je vertrouwen en reputatie schaden
- Sommige klanten willen liever menselijk contact dan praten met een robot
- Complexe vragen hebben chatbots nog moeite mee
- Een goede chatbot kan gigantisch veel kosten
3. Augmented Reality (AR) en 3D
AR is de technologie die in 2025 het verschil maakt tussen een standaard webshop en een topervaring. Met AR kunnen klanten producten in hun eigen omgeving bekijken voordat ze kopen, wat de kans op retouren drastisch vermindert en de conversie verhoogt.
Denk aan meubels die je direct in je woonkamer kunt plaatsen, schoenen die je virtueel kunt passen of make-up die je op je gezicht kunt testen. AR voegt een fysieke dimensie toe aan online winkelen en zorgt voor een unieke winkelervaring. AR is echt revolutionair en je krijgt het gevoel alsof je in de toekomst bent. Je kan zo binnen een aantal seconden een product voor je eigen neus neerzetten in ware grootte. Waar je vroeger voor naar een fysieke winkel moest gaan kan je nu dezelfde producten gewoon thuis bekijken. Bizar!
Vaak werken AR tools zoals Zieny ook met 3D. Dus de klant kan naast Augmented Reality ook nog eens het product in 3D bekijken in een popup op de website. Alleen 3D heeft al meerdere keren bewezen dat het de conversie verhoogt. Maar juist de combinatie tussen 3D en AR is echt sterk!
Hierboven een voorbeeld van de AR functie bij Travelbags. Je kan eerst de koffer volledig in 3D bekijken vanuit alle hoeken, dus niet alleen in 360 graden, maar volledig in 3D. Daarna kan je de koffer levensecht thuis bekijken in exact dezelfde kleur, maat en textuur zoals je deze in de winkel zou zien. Dit scheelt je een ritje naar de winkel en uiteraard ook retouren. Want waarom zou je een product nog willen terugsturen als je het al voor je neus hebt gezien hoe je het daadwerkelijk zou ontvangen? Webshops die milieu en klimaat belangrijk vinden kiezen ook al snel voor AR, omdat het al gauw aantal onnodige retouren voorkomt.
Hieronder de voor en nadelen van AR en 3D:
✅ Voordelen AR en 3D:
- Verhoogt conversie en verminderd retouren door je producten al thuis aan de klant te laten zien
- Geeft je onderscheid tegenover je concurrenten
- Jonge generatie groeit op met AR en 3D en gaat dit verwachten van je webshop
- Consumenten vinden je bedrijf of merk serieuzer bij 3D en AR content, wat ze meer vertrouwen geeft
- Laat zien aan je klant dat je service belangrijk vind door gebruik te maken van nieuwe technologieën
- Kan al starten vanaf een paar honderd euro (uitgaande van AR via Zieny)
- Kan snel geïntegreerd worden op de website binnen 10 minuten. Ook voor elk platform zoals Magento, Shopify, WordPress etc. (uitgaande van AR via Zieny)
❌ Nadelen AR en 3D:
- Voor maatwerk producten mogelijk minder interessant. Vaak wordt dit dan gecombineerd met een 3D configurator.
- AR en 3D is niet interessant voor elk product. Denk bijvoorbeeld aan briefpapier, pennen, kabeltjes etc
Welke tool is het beste voor mij?
Het is lastig om één tool uit te kiezen die het beste is. Wij geloven juist in de kracht om tools te combineren, zoals bij Travelbags. Zij gebruiken de keuzehulptool van Aiden om klanten naar het juiste product te leiden. Vervolgens gebruiken zij de AR en 3D tool van Zieny om de klant het product thuis te laten bekijken en de keuze te bevestigen wat de conversie verhoogt. Dit is een mooi voorbeeld hoe je meerdere tools kan gebruiken om de klant te helpen.
Mocht je een startende webshop zijn dan is het misschien nog niet zo interessant om naar deze tools te kijken. Maar bij minimaal 3 miljoen omzet raden wij erg aan om deze tools te onderzoeken. Laatste tip, kies voor een bedrijf dat implementeert met alle platformen. Dus Magento, WordPress, Lightspeed, Shopify etc. Zieny en Aiden doen dit wel en werken niet voor niets samen met de grote marktleiders (in Nederland).
Binnen 24 uur AR en 3D op je website
Hoe zet ik AR en 3D in voor mijn webshop?
In deze demo laten wij AR en 3D zien en geven we je een uniek plan voor jouw webshop. Daarnaast worden al je vragen beantwoord! Een demo kan zowel online als fysiek.

Ik ben co-founder en succesmanager bij Zieny. Ik doe er alles aan om onze klanten meer te laten verkopen met AR en 3D.